Trump împotriva complexului industrial-militar

Trump împotriva complexului industrial-militar

Președintele Trump continuă cu consecvență politica sa antimilitaristă și în acest an electoral. Statele Unite își vor retrage o treime din trupele staționate în Irak și vor  reduce de la 8600 la 4000 militari  contigentul din Afganistan.  Intr-o conferință de presă,   Trump a declarat  că ,,Soldații mă iubesc dar acest lucru nu este probabil valabil și pentru persoanele din  fruntea Pentagon-ului care nu fac altceva decât războaie așa încât toate aceste minunate companii care fabrică bombe, avioane și toate celelalte să fie fericite. “

Este o declarație șocantă  amintind  de celebra declarație din 1961 în care  președintele Eisenhower atrăgea atenția asupra influenței periculoase exercitate de  complexul industrial-militar asupra instituțiilor democratice din Statele Unite.

După iesirea la pensie sau după ce sunt dați afară din pozițiile importante pe care le-au deținut în armată,  pe mulți dintre  generalii americani îi regăsim în board-urile (board of directors) firmelor de armament. Cazuri recente: Generalul Joseph F. Dunford în board-ul de la Lockheed Martin și generalul Jim Mattis în board-ul de la General Dynamics. Președintele Trump, punând capăt războaielor păguboase, a tăiat sursa unor venituri grase pentru multi generali ai deep state-ului american. Iată de ce  neoconul John Bolton, fostul consilier a lui Trump pentru securitatea națională se arată indignat că președintele american  nu susține revoluția colorată  (acum eșuată) din Bielorusia. Vremea schimbărilor de regim prin revoluțiile colorate a luat sfârșit. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Arhivă articole